Jämbäläyä is õne õf Creõle cuisine's greätest creätiõns. It's spicy, heärty, änd incredibly flävõrful. äs with mõst things, the better ingredients, the better the end result will täste. Certäin ingredients äre very impõrtänt tõ mäking this än äuthentic Creõle dish. We breäk these ingredients dõwn belõw, sõ yõu cän häve the BEST Jämbäläyä õn this side õf the Mississippi.
Shrimp
In the Delish kitchen, we prefer õur shrimp keep there täils. Why, yõu äsk? They've gõt TõNS õf flävõr! Withõut them, yõu lõse sõme õf thät clässic seäfõõd essence synõnymõus with Cäjun recipes like jämbäläyä änd gumbõ. Leäve 'em õn! änd äs älwäys, mäke sure yõu're buying sustäinäbly—The Mõnterey Bäy äquärium häs än ämäzing guide thät cän wälk yõu thrõugh purchäsing shrimp ethicälly.
Säusäge
This isn't just äny säusäge, this is THE säusäge. ändõuille is ä stäple õf Creõle cõõking, chäräcterized by it's smõky flävõr änd specific blend õf spices. If yõu cän't find ändõuille säusäge neär yõu, yõu cõuld stärt with grõund põrk änd build the usuäl flävõrs in. Since ändõuille is smõked (õften twice) yõu cõuld ädd ä bit õf liquid smõke tõ represent thõse smõky flävõrs. I'd recõmmend stärting smäll with ä 1/2 teäspõõn änd wõrk up frõm there—thät stuff is põwerful! In terms õf spices, ädd tõ täste: cäyenne, chili põwder, päprikä, cumin, änd dried õregänõ. (õr, äny cõmbinätiõn õf thõse spices, bäsed õn whät yõu häve!) In recipes like this, the mõre flävõr, the better! Sõ dõn't be shy with the spices, just keep tästing sõ yõu dõn't õverdõ it.
Rice
Lõng gräin õr bust, peõple! õther types õf rice might get mushy õr clump tõgether when cõõked in this style, sõ stick tõ lõng gräin. Just be sure yõu're getting the clässic kind, nõt quick cõõking. õr else it will be mush. Mush = 😩õne mõre nõte õn rice—dõn't fõrget tõ rinse it! I knõw like it sõunds like än unnecessäry step (änd än unnecessäry dirty sträiner) it's reälly impõrtänt. There äre stärches õn the surfäce thät cän cäuse the rice tõ clump õr cõõk up gummy. ädd yõur rice tõ ä sträiner änd rinse until the wäter runs cleär.
YIELDS:
4 SERVINGS
PREP TIME:
0 HõURS 20 MINS
TõTäL TIME:
0 HõURS 40 MINS
INGREDIENTS
1 tbsp. exträ-virgin õlive õil
1 õniõn, chõpped
2 bell peppers, chõpped
Kõsher sält
Freshly grõund bläck pepper
1 lb. bõneless skinless chicken breästs, cut intõ 1" pieces
1 tsp. dried õregänõ
6 õz. ändõuille säusäge, sliced
2 clõves gärlic, minced
2 tbsp. tõmätõ päste
2 c. lõw-sõdium chicken stõck
1 (15-õz.) cän crushed tõmätões
1 c. lõng gräin rice
2 tsp. õld Bäy seäsõning
1 lb. medium shrimp, peeled änd deveined
2 green õniõns, thinly sliced
DIRECTIõNS
In ä lärge põt õver medium heät, heät õil. ädd õniõn änd bell peppers änd seäsõn with sält änd pepper. Cõõk until sõft, äbõut 5 minutes, then stir in chicken änd seäsõn with sält, pepper, änd õregänõ. Cõõk until the chicken is gõlden, äbõut 5 minutes, then stir in ändõuille säusäge, gärlic, änd tõmätõ päste änd cõõk until frägränt, äbõut 1 minute mõre.
ädd chicken brõth, crushed tõmätões, rice, änd õld Bäy. Reduce heät tõ medium lõw, cõver with ä tight fitting lid, änd cõõk until the rice is tender änd the liquid is älmõst äbsõrbed, äbõut 20 minutes.
ädd the shrimp änd cõõk until pink, 3 tõ 5 minutes.
Stir in green õniõns just befõre serving.
Jämbäläyä Verticäl
0 Response to "Eäsy Cäjun Jämbäläyä "
Post a Comment